Nyhedsbrev 1.2016

Marts: En fin start I foråret fik vi gode nyheder, stort set alle vores ansøgninger fik positiv respons. Statens Kunstfond har valgt at støtte hele to teaterprojekter i 2016. Det ene er et researchprojekt, det andet en genopsætning og nyfortolkning af en forestilling fra 2005, som vil få repremiere under Bornholms Kulturuge. BRKS’s Musik- og Teaterråd, Sparekassen Bornholms Fond og Bornholms Kulturuge har også valgt at støtte Undreværket.

reception I

Påske: Åbningsreception I alt godt 70 mennesker mødte op til Undreværkets officielle åbning i påsken. Den bornholmske presse var på pletten, ligesom en række repræsentanter fra øens kulturinstitutioner og mange lokale, venner og familie. Alle blev trakteret med Spritz’s og Chicchetti’s hjembragt fra Venedig, og cirka 20 meldte sig ind i foreningen ved denne lejlighed, så vi nu tæller 36 registrerede medlemmer. Alt i alt en rigtig fin oplevelse!

 

April: Første teater brugte Undreværket     Selvom det meste af arbejdet foregik i de bornholmske anemoneskove, lejede dukketeaterprojektet ’Overtro & Underværk’ sig ind i Undreværket i forbindelse med research til en udendørs dukketeater-forestilling om ”De Underjordiske”. Scenograf/dukkemager Rebecca Arthy, dukkemager Ida Marie Tjalve og instruktør Helena Nilsson fra Marionetteatern ved Stockholms Stadsteater var alle begejstrede for Undreværkets lokaler og for fordybelsen på Bornholm. Vi håber, de får lyst til at lægge andre produktioner – eller dele af dem – i Gudhjem en anden gang.

 

Juni: Kostumer på Kunstmuseet : Lørdag d. 4 juni kan man se tre metaforiske kostumer, lavet af Helene Høm, blive opført med tre performere, bl.a. andet Thomas Danielsen, på Bornholms Kunstmuseum. Statens Kunstfond har valgt at støtte tre ugers research og afprøvning af ideer til projektet ”20 Costumes of War”.

”20 Costumes of War” skal bestå af 20 flertydige kostumer, der opføres med 20 performere. Kostumerne spænder over historiske og aktuelle konflikter på globalt plan – mellem kulturer, nationaliteter, køn, generationer og verdenssyn – og over den menneskelige naturs inderste modpoler. I første omgang laves der tre kostumer i testversion og afprøves, hvordan det fungerer på et museum. Kan man lave kostumer, der i sig selv er ”et lille stykke visuelt teater” og udstille dem med levende performere?

Her er tale om et forsøg, hvor alt er ufærdigt og intet er forudsagt. Der tages museums entre, åbent ml.10-17

 

September: Teaterpremiere i Kulturugen : Den 21. september er der repremiere på soloforestillingen STRIP TEASE af Helene Høm. Forestillingen er en metaforisk afklædning af et menneskes psykologi. Den er baseret på en blå kjole, der kan afsløre hemmeligheder om sin hovedperson. Helene Høm laver kostume, scenografi og er på scenen, imens musiker Gry Næhr Bagøien komponerer en ny musikalsk lydside til forestillingen. Der vil blive brug for jer medlemmer som testpublikum ved en generalprøve i uge 37 el. 38 i september, mere info følger efter sommerferien.

Spiller den 21.- 25.september i Undreværket.

 

 MAN

2017/18 : Solo af Thomas Danielsen: Thomas Danielsen har over flere perioder arbejdet med at udvikle MAN (arb. titel), en forestilling om at være mand – lige nu og forbundet med vores arv.

Han arbejder i en ikke-intellektuel form, med fokus på bevægelse/dans, og hvor skyggespil, videoprojektioner og lydflader indgår.

Desuden har han interviewet mænd rundt omkring i verden og her fra landet. Han lader sig inspirere af, hvad disse mænd – med baggrund i forskellige sociale lag og kulturer – siger om det, at være mand, og vil bruge klip fra sine interviews i forestillingen.

Der har været flere arbejdsperioder i udlandet, hvor den garvede koreograf Nancy Spanier sammen med sin mand skuespiller og danser Paul Oertel har arbejdet med Thomas og med temaerne omkring det, at være mand. Nu ansøger Undreværket Kunstfonden om et udviklingsprojekt – dvs. en researchperiode i praksis – med særlig vægt på arbejdet med video – og lydsider til den endelige forestilling MAN.

 

Juli: Bornholms Gadeteaterfestival vil d. 29.,30.,31. juli bl.a. bruge Undreværket til en workshop, når gadeteatergrupper og artister fra hele verden gør de bornholmske gader og stræder usikre.

 

Juli: ”Musik over Gudhjem” Den 26. og 27. juli vil festivalen bruge Undreværket som base, når Søren Høst henter godt 25 ”up coming” musiktalenter til Gudhjem for at lave koncerter på cafeer, hustage og gadehjørner.

 

Kender du et nyt medlem? Selvom vi har fået næsten 300.000 kroner i projektstøtte, er de fleste af dem øremærket til at producere forestillinger og lave teateraktiviteter for, da vi ikke kan søge støtte til drift.

Huset koster årligt ca. 30.000 kr., som vi altså selv skal skaffe via medlemskontingenter, udlejning af lokaler m.m. Derfor vil vi gerne have flere medlemmer, der har lyst til at støtte op om Undreværket. Det koster 150 kr. i 2016 og interesserede kan sende en mail til : undrevaerket@gmail.com.