SOMMERUDSTILLING

Hver sommer udstiller Helene Høm. Næste fernisering maj/juni 2022

IMG_1140 Blå dag web

(“Blå dag”. Gouache, akvarel og pastel på papir. Fra udstillingen 2021.  Solgt til Børne- og Undervisningsministeriets kulturfond Minerva)

LINK www.helenehoem.dk

 

HIMMEL & HAV, 2021

Skitse plakatfoto web                                      (Havbillede 120×180  cm, olie på lærred, 2021, solgt)

 

”…Hvis horisonten er min ‘form’, så er alt det mystiske ved synet af den mit stof.”

ONSDAGE – LØRDAGE KL.12-16

Den 5. juni- 14.august 2021 – samt Bornholms Kulturuge 2021:

 

HELENE HØM  (f.1972) eksperimenterer mellem det forståelige og det abstrakte i en arbejdsproces, hvor motiver, farver og ornamenter blandes, ofte med undertoner af mystik.

Helene HømLandskaberne og tilværelsen omkring Gudhjem bruges til maleriske undersøgelser, der vandrer mellem det omhyggelige og det spontane.

Gennemgående er horisonten, der skærer sig igennem hvert et udsyn på Bornholm, og som skiller havets udflydende spejlinger fra himlens uendelige sky-teater.

Helene Høm er femte generation i en kunstnerfamilie, med een gren i Lauritz Hjorth og “Hjorths Keramik” i Rønne, en anden i Bornholmermalerne.

Hun er akademi-uddannet performer fra statsuddannelsen Akademi for Scenekunst,Norge, i 2001-2004 (BA). Her blev metoder og udtryk fra billedkunst, arkitektur og installationskunst brugt i arbejdet med at skabe performances og teater. Som en del af dét, begyndte hun her at male.

Efter at have arbejdet i mere end 25 år i krydsfeltet mellem kunst og teater – med lige dele arbejde i atelieret og på scenen – valgte hun i 2018 at etablere sig som billedkunstner i Gudhjem. (Foto:Claus Sonne)

 

 

 

DERUDE / maj – september 2020:

Derude til webDerude, (2020) Akryl på lærred, 120 x150 cm. Solgt.

 

Fiskerdrenge120x150 2020 webFiskerdrenge (2020), 100 x 120 cm, akryl på lærred, solgt.

 

IMG_4562 sildekoner webSildekoner (2020) Akryl på lærred, 40 x 50 cm, solgt.

 

FISKERLEJET GUDHJEM blev i begyndelsen af 1900-tallet et samlingspunkt for progressive danske kunstnere, der forandrede dansk malerkunst (og keramik) fundamentalt i begyndelsen af det 20. århundrede.

Kunstnere som Sonja Ferlov, Richard Mortensen og Ejler Bille søgte til Gudhjem, på samme tid som Karl Isakson, Edward Weie, Oluf Høst, Olga Lau, Niels Lergaard med flere og slog staffelierne op omkring Gudhjem og Christiansø fra cirka 1910 – 1960.

BORNHOLMERMALERNE var typisk tidligere elever af den bornholmske maler Kristian Zahrtmann i København.

Han opmuntrede sine elever til at forlade naturalismen og udvikle deres egen stil og udtryk. Bornholmermalerne blev de første i landet til at introducere de nyeste europæiske strømninger indenfor maleri. Inspirationen kom især fra Frankrig, hvor man på den tid eksperimenterede med abstraktion, farver og kubisme.

Bornholmermalerne kom til at skabe en ny nordisk tradition indenfor landskabsmaleri, bl.a.  via deres ophold i Gudhjem og på Ertholmene. Helene Høms bedstefar Paul Høm, der bosatte sig i Gudhjem sammen med keramikeren Lisbeth Munch-Petersen, var del af Bornholmermalerne.

 

CIRKA 100 ÅR SENERE og i en ganske anden samtid tager Helene Høm tråden op.

Landskaberne og naturen omkring Gudhjem er fortsat en umiddelbar oplagt grund til moderne maleriske undersøgelser med farver, lys, flader og strøg. En arbejdsproces, der går udenom om det talte sprog og den mentalt bevidste tanke, og dermed skaber billedmæssigt rum for subtile indtryk og tilstande.

Ligesom Bornholmermalerne og de franske modernister bruger Helene Høm landskaber og motiver som udgangspunkt for eksperimenter med flader, lys, stoflighed og farver, og tilfører motiverne en form for eksistentialisme eller ligefrem psykologi – i et univers, der er realististisk og abstrakt på samme tid.